Lohi on ehdottomasti yksi suomalaisten suosikkikaloista, mikä ei ole ihme. Lohi on erityisen maukas ja herkullinen ruokakala, ja maistuu yleensä myös perheen pienimmille. Lohen terveyshyödyt tunnetaan nykyään hyvin. Lohi sisältää muun muassa runsaasti terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja sekä D-vitamiinia. Kala kuuluukin ehdottomasti osaksi terveellistä ruokavaliota. Monissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että viikossa tulisi syödä ainakin kaksi vajaan sadan gramman kala-annosta. Lohen hyviin puoliin kuuluu myös se, että siitä saa suhteellisen edullisia aterioita. Tämän lisäksi yksi lohen suurimmista eduista on sen monipuolisuus. Lohi taipuu niin helposti valmistettavaksi arkiruuaksi kuin ylelliseksi juhlaherkuksikin. Lohta voi valmistaa eri tavoin. Koska lohen rasvapitoisuus on korkea, se soveltuu hyvin niin paistettavaksi, suolattavaksi, savustettavaksi kuin keitettäväksikin. Vaikka uunilohi ja lohikeitto ovat suomalaisten perheiden klassikkoruokia, kannattaa myös muiden valmistusmenetelmien käyttöä ehdottomasti kokeilla. Moniin muihin raaka-aineisiin verrattuna lohen valmistaminen on sangen helppoa, joten lohta voi suositella myös niille, joille ei ole vielä ehtinyt kertyä paljoa kokemusta ruuanlaitosta. Kotikokin onneksi netti on pullollaan erilaisia reseptejä lohen valmistukseen. Seuraavaksi esittelyssä muutama hyväksi koettu vinkki sekä ehdotuksia siihen, mitä tästä monipuolisesta ja laadukkaasta raaka-aineesta voi valmistaa.

Paistettu lohi valmistuu nopeasti

Lohi soveltuu erinomaisesti paistamiseen. Pannulla paistaminen on helppo ja nopea valmistustapa. Helpoiten lohen paistaminen onnistuu pinnoitetulla pannulla, mutta myös valurautapannu tai parila ovat hyviä vaihtoehtoja. Paistettava lohi voi olla fileetä tai kalan voi paistaa myös ruotoineen ja nahkoineen: mikä vain tuntuu itsestä parhaalta vaihtoehdolta. Myös lohen leivittämistä jauhoilla kannattaa kokeilla. Paistamisessa on hyvä käyttää joko rypsiöljyä tai voin ja rypsiöljyn sekoitusta. Öljyn voi voidella kalan pintaan tai sen voi lisätä kuumalle pannulle. Mikäli lohen pinta on kostea, kannattaa se pyyhkiä aluksi kevyesti talouspaperilla liian kosteuden poistamiseksi. Ehdottomasti tärkeintä lohta paistaessa on se, että pannu kuumennetaan juuri sopivan kuumaksi. Jos pannu on liian kuuma, vaarana on, että kalaa palaa pannulle. Liian kylmän pannun ongelma puolestaan on se, että lohi jää herkästi pannuun kiinni eikä saa pintaansa kunnollista väriä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että lohta paistetaan noin kolme minuuttia kummaltakin puolelta, mutta paistoaika riippuu kalan paksuudesta. Koska lohi on nopeasti kypsyvää, on tärkeää, että kalaa ei paista liian kauan. Tällöin on vaarana se, että lohesta tulee liian kuivaa. Paistettu lohi kannattaa ehdottomasti tarjoilla heti!

Vinkkejä entistäkin parempaan uuniloheen

Uunilohi on vuosittain suomalaisten suosituimpien ruokien joukossa. Vaikka uunilohi on helppo ruoka valmistaa, on hyvä muistaa muutama vinkki, joita noudattamalla lohesta saa vieläkin maukkaampaa. Yleisin virhe uunilohen valmistuksessa on, että kalaa pidetään uunissa liian kauan, jolloin lohesta tulee kuivaa ja ylikypsää. Koska kypsennysaika on riippuvainen lohen koosta, voi sen arviointi voi olla haasteellista. Tämän vuoksi avuksi kannattaa ottaa digitaalinen lämpömittari. Lohi kannattaa myös kypsentää aina miedolla lämmöllä: uunin lämpötilaksi riittää vallan hyvin 140 – 150 astetta. Lohta ei ole myöskään välttämätöntä paistaa aina täysin kypsäksi. Sisältä hieman punertava lohi on erityisen mehevää, ja täysin turvallista syötäväksi. Jos uunissa valmistettavaan loheen kaipaa vaihtelua, kannattaa kokeilla erilaisia versioita tästä klassikkoruuasta. Vaihtelua voi tuoda paitsi varioimalla lohen kypsyysastetta, myös erilaisia reseptejä kokeilemalla. Usein käytettyjen kerman, sitruunan ja pippurin lisäksi lohen maustamisessa voi kokeilla hieman eksoottisempiakin mausteita. Vaihtoehtoja uunilohen kaveriksi on monia: esimerkiksi kumina tai pähkinät ovat kokeilemisen arvoisia. Ruokaan saa vaihtelua helposti myös varioimalla kalan kanssa tarjottavia lisukkeita. Netin lisäksi vinkkejä ja ideoita uusiin makumaailmoihin kannattaa etsiä vaikkapa ruokakirjoista. Erilaisia valmistustapoja ja reseptejä vaihtelemalla monipuolisesta lohesta löytyy varmasti vieläkin enemmän uusia puolia!